Základní pravidla / správná technika a čepování
Správná technika čepování
Na hladinku, otočný kohout
1
Pomalu pootevři kohout a jemně nařízni malý objem pěny.
2
Ponoř kohout pod pěnu pod úhlem 45° a naplno otevři průtok piva.
3
Drž kohout pod hladinou, po dosažení okraje jej rychle uravři.
4
Pivo má krásnou krémovou pěnu plnou piva, která je naprosto jemná a rovná.
Při provádění správné sanitace se vyvarujete poškození chuti a vůně piva, zákalu a rychlé kazivosti.
Najednou, pákový kohout
Varianta „pěna-pivo“
1
Ponoř kohout co nejhlouběji do sklenice pod úhlem 45°, na krátkou dobu tlač páku od sebe a vytvoř pěnu.
2
Následně dočepuj pivo na požadovanou míru.
3
Pivo má krásnou krémovou pěnu plnou piva, která je naprosto jemná a rovná.
Rychlý a jednoduchý způsob čepování. Pivo má čerstvou chuť a krémovou pěnu.
V porovnání s druhou variantou „pěna-pivo“ je méně složitý.
Nadvakrát
1
Pomalu pootevři kohouta jemně nařízni malý objem pěny.
2
Ponoř kohout pod pěnu pod úhlem 45° a naplno otevři průtok piva
3
Čepuj přibližně do 2/3 sklenice a nech pivo krátce odpočinout.
4
Ponoř kohout pěnnu dočepuj pivo.
5
Pivo má jemnější říz a pěna vystooupí jemně nad okraj.
Pákový kohout
Nadvakrát, pákový kohout
1
Ponoř kohout hluboko do sklenice pod úhlem 45° a krátce zatlač páku naplno od sebe. Vytvoř pěnu a pak naplno otevři průtok piva.
2
Čepuj asi do 2/3 sklenice a nech pivo krátce odpočinout.
3
Ponoř kohout pod pěnu a dočepuj pivo.
4
Pivo má jemnější říz a pěna vystoupí lehce nad okraj.
Dělší způsob čepování. Pivo má menší říz a pěna tvoří mírnou čepici.
Nejčastější chyby ovlivňující chuť a vzhled piva
Čepování z výšky
Pivo přichází do styku se vzduchem, čímž oxiduje a tedy zvětrává. Dopadem z výšky se tvoří nadměrné množství pěny a pivo přichází o říz. Suchá pěna je nevzhledná a ulpívají na ní nečistoty.
Odkapávání do sklednice pod pípi
Odkapáváním pivo nabývá na teplotě, přichází o říz i pěnivost a mění se tak negativně jeho chuť.
Odkapávání
Pěna piva propadává, tvoří se nadměrné bubliny, pivo přichází dokontaktu se vzduchem a rychleji oxiduje.
Dolévání piva
Doléváním již dříve načepovaným pivem ztrácí pivo říz, nabývá na teplotě a vzhled je neestetický.
Prasklá sklenice
Sklenice může poranit hosta, působí velmi nereprezentativně.
Odhazování pěny
Pivo získává suchou pěnu, která není estetická, pěna rychleji padá, chuť se negativně mění.