Domácí čepování

Jak se správně postarat o sud

Jak se správně postarat o sud

Po nákupu nechte sud alespoň 24 hodin odpočívat
Skladujte sud na temném, čistém a suchém místě s teplotou mezi 5° a 10°C
Spotřebujte sud ideálně do 4 dnů a maximálně do 7 dnů od jeho naražení
Na konci každého dne sud odražte a propláchněte pípu vodou (pivní vedení)
V případě možné volby tlačného plynu volte směsný plyn N2:CO2 nebo CO2, ideálně v poměru 50:50
Udržujte zařízení v čistotě, včetně kohoutu, naražeče a odkapníku
Jak čepovat jako profík
Domácí čepování

Jak čepovat jako profík

Jak čepovat jako profík

Čisté sklo zchlaďte a opláchněte vodou
Pomalu pootevřete kohout a jemně nařízněte malý objem pěny
Ponořte kohout pod pěnu pod úhlem 45° a naplno otevřete průtok piva
Držte kohout pod hladinou. Po dosažení okraje jej rychle uzavřete
Správně načepované pivo má hustou krémovou pěnu bez bublinek a kroužkuje!
Čím pohostit hosty
Domácí čepování

Čím pohostit hosty

Čím pohostit hosty

Hovězí steaky v pivní marinádě s pepřem

Steaky osušíme
Česnek utřeme nebo prolisujeme. Pivo, cukr, worcester a olej mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Potom přidáme nadrcený pepř a utřený česnek a promícháme.
Marinádu nalijeme do hlubokého talíře, dáme do ní maso a necháme dvě hodinky proležet, poslední půlhodinu při pokojové teplotě, občas je otočíme
Marinádu osušíme steaky krátce grilujeme. Hotové osolíme.
Ingredience
4 hovězí steaky cca 250g
2 stroužky česneku
100ml Gambrinus Polotmavá 12
2 polévkové lžíce hnědého cukru
2 polévkové lžíce worchesteru
1 polévková lžíce limetkové šťávy
1 polévková lžíce olivového oleje
sůl podle chuti

Kuřecí steak s marinádou

Z ingrediencí vyšleháme marinádu, kterou rozdělíme na polovinu.
První polovinu potřeme steaky a necháme alespoň hodinu marinovat.
Okapané steaky osolíme a grilujeme na středním plameni.
Hotové maso potřete před podáváním druhou polovinou marinády.
Ingredience
4 kuřecí steaky
2 polévkové lžíce limetkové šťávy
Hrst nasekaných lístků hladkolisté petržele a pažitky
Malá chilli paprička
1 kávová lžička hnědého cukru
2 pol. lžíce Kozel Mistrův ležák
2 pol. lžíce olivového oleje
Kniha Plzeň na talíři
ke stažení zde
Zpět do menu